BBC in vuur en vlam op B2B Marketing Ignite

Drie moedige BBC’ers durfden de reis over het kanaal aan, goed wetende dat “Yes, but not that BBC” deel zou uitmaken van elk gesprek. Gelukkig waren er meer dan genoeg inzichten die het allemaal de moeite waard maakten.

Na twee jaar covid ging B2B Marketing Ignite weer van start én stonden wij met BBC vooraan in de rij. 133 Houndsditch, Londen was de ontmoetingsplaats voor meer dan 1,000 B2B marketing professionals waar verhalen, inzichten en margarita’s rijkelijk vloeiden. 

Drie BBC’ers? Dat vraagt om 3 inzichten …

De les van Nick, Junior Creatief Strateeg

Een ware ontgroening.

Eerste keer in Londen, eerste keer in Shoreditch (wat overigens echt één grote Suitsupply is) en mijn eerste keer op Ignite. Enfin, op een conferentie eigenlijk. Zonder enig idee wat mij te wachten stond, pakte ik mijn fluostift en kleurde de meest catchy titels knalgeel. Laat die dag vol creatieve inspiratie maar komen!

Deksel op de neus, jammer genoeg. Veel sprekers konden urenlang palaveren over digital marketing tactics en trends –  waar mijn collega Vince helemaal enthousiast van werd, maar waarbij ik op mijn creatieve honger bleef zitten. Niet mijn beste strategie ooit dus, dat knalgeel kleuren.

Gelukkig werd het geen volledig kale reis. Op het Campaign, Content and Creative podium stak er één presentatie met kop en schouders bovenuit. Belangrijke les: “Als merk moet je offers maken om op te vallen.” 

Opofferen om op te vallen

“Kijk, dat is interessant!” dacht ik terwijl Mark Lethbridge, CEO van Gravity Global een lijst met veel voorkomende ‘brand differentiators’ afliep: Efficiëntie, stevigheid, ecologisch ontwerp, snelheid, lage kosten. Gehoord tijdens elke client brief ooit. Geeuw! 

“En daar zit nou net je probleem”, merkte hij op.

Geen enkel merk valt op door elk vakje af te vinken. Goede merken vallen op door één vakje zo goed te belichamen dat je haast zou denken dat ze dat vakje zelf uitgevonden hebben.

Nike? Apple? Coca-Cola? We hebben allemaal dezelfde associaties met deze merken. In volgorde: atlethiek, innovatie en happiness. Natuurlijk zijn er ook andere kenmerken, maar als we eerlijk zijn, is er maar één kenmerk waarop ze echt steunen.  Één geloof, één eigenschap. Opvallen is opofferen.

Dus, welke inzichten nam ik mee naar huis?

 • Niet kiezen is voor kneusjes.
  Als je wil dat je message relevant is en blijft hangen in het hoofd van je doelpubliek is er maar één oplossing. Kies één idee en houd voet bij stuk. Of, in de woorden van onze compagnon op de trein: “Market the sh*t out of it”. Zorg dat je merk of product bekend staat voor één specifieke eigenschap. De rest is bijzaak.
 • Wees eerlijk.
  Wat je ook kiest als centraal idee, zorg dat het waar is. Doen alsof je iets bent, draait nooit uit op langdurig succes. Blijf trouw aan jezelf én je product. Dat is wat klanten bijblijft en waarom ze jouw product kopen.
 • Spreek tegen. Altijd.
  Durf tegen je klanten ingaan. Als ze een lijst met USP’s voor je neus leggen, geef een potlood terug. Laat ze schrappen. Wat is dat ene kenmerk dat mensen moeten kennen? Wat is jouw troef? Vind dat, en laat er dan je creativiteit op los.

En, als ik één laatste advies mag geven: breng een kostuum mee als je Londen bezoekt.

De les van David, Head of Creative Excellence

Er zijn veel redenen waarom ik dol ben op de UK, en in het bijzonder Londen. De creativiteit, sfeer en B2B marketing lijken er altijd nét een stapje voor te zijn op de rest.

Brand is back

Door vertrouwen en verbondenheid te creëren, spelen merken een belangrijke rol in het beslissingsproces van klanten. In tegenstelling tot B2C werd branding in de B2B wereld lang bekeken als verspilling van tijd en geld.

Gelukkig komt daar nu verandering in. Op Ignite gaf 54% van de aanwezigen aan dat ze na COVID-19 meer aandacht besteden aan branding. Slechts 30% legt meer nadruk op demand generation.Waar komt dit nieuwe perspectief vandaan? Hier enkele key drivers.

 • Thuiswerk
  En de gestage invloed van B2C op B2B marketing
 • Gen-Z
  En hun focus op doelstellingen en bedrijfswaarden
 • De nadruk op sustainability
  Wat zeer duidelijk verbonden moet zijn aan het merk
 • Meetbaarheid
  En de groeiende technologie die toelaat om de impact van brand campaigns tot in het detail op te volgen

Kort gezegd, B2B marketeers realiseren zich steeds meer dat mensen niet enkel van merken kopen, maar ook het merk zelf kopen. En dat betekent dat dat merk zelf sterk naar voren geschoven moet worden.

De les van Vince, Performance en Media Planner

Na een hele resem online conferences was het ontzettend fijn om er weer ééntje in levende lijve mee te maken. Het was druk, het was rumoerig, we zaten als sardientjes op elkaar gepakt. Maar, als ik eerlijk ben, was het ook gewoon thuiskomen. 

Natuurlijk hebben online events hun troeven, maar jezelf echt een dagje onderdompelen in inzichten en nieuwe ideëen? Nothing quite like it. En het resultaat mag er wezen!

Mijn grootste les is het belang van intentie in gesprekken over cijfers.

Werp een blik achter de cijfers

De laatste paar jaar is het belang van de digitale wereld binnen B2B campagnes steeds meer toegenomen. Maar de meeste tools kijken enkel naar kwantiteit. Het totale aantal connection requests, individuele kwaliteitsscores enzovoort.

Maar achter die cijfers zitten er motivatie en intentie verscholen. Kijken er plots een hele groep mensen van één specifiek bedrijf naar je website? Daar is wat aan de hand, dat is geen toeval. Zoek naar de intentie achter deze cijfers, waarom heeft dit bedrijf jou op zijn shortlist gezet?

Dit soort bedrijven, met erg veel, maar weinig geëngageerde mensen vragen ook een andere aanpak dan een bedrijf met één enkele, zeer geëngageerde persoon. Die eerste heeft een heel directe nurturing aanpak nodig als je een gehandtekend contract wil bemachtigen, de tweede heeft eerder een ambassadeur nodig. Iemand die heel actief kan lobbyen voor je aanbod. Sla één van die twee aanpakken over en je laat heel wat potentieel aan de kant van de weg liggen.

Wakker je eigen vlam aan

Onze inspiratiekoffer zit weer helemaal vol na B2B Marketing Ignite. En we doen niets liever dan die inspiratie delen. Wil je een goed gesprek voeren over je B2B marketing uitdagingen? Een mailtje is snel gestuurd.


Deel uw ontdekking