OFFF Barcelona 2024 – Creatieve trends in B2B én daarbuiten

Onze collega’s bezochten OFFF, keken over creatieve hagen en kwamen terug met tonnen inspiratie, ideeën en inzichten.

OFFF Barcelona staat al 24 edities lang bekend als dé hoogmis voor creatieve zielen. Ook dit jaar verzamelden zich in de zonnige cultuurstad heel wat creatievelingen. Wat sprong eruit voor onze collega’s? Welke inspiratie en inzichten nemen ze mee terug? 

Aan het woord BBC-collega’s Dave, Ward, Joachim en Christophe.

BBC collega's op OFFF

Dave Lesy – Creative Lead: het belang van fierheid

Dit was mijn vierde keer op het OFFF Festival. Ook dit jaar waren artiesten uit elke creatieve tak goed vertegenwoordigd. Met dit jaar veel focus op branding, wat ik zelf wel interessant vond.

De presentatie, even belangrijk als het werk zelf

Ook geniale artiesten worden nog genialer met AI

Ten slotte kwam er voor mij ook nog eens uit hoe belangrijk het is om met verschillende unieke talenten samen te werken. Ze kunnen van enorme (meer)waarde zijn en je projecten naar een hoger niveau tillen.

Ward Germeau – Creative Lead: de basis blijft hetzelfde

Het is altijd een goed jaar als ik terug naar OFFF kan afzakken. En niet alleen door het indrukwekkende werk dat ik er te zien krijg. Ik vind het ook bemoedigend om te zien hoe collega’s die op het allerhoogste niveau spelen regelmatig tegen dezelfde muur aanlopen. 

Creativiteit is meer dan vernieuwend uit de hoek komen

Het niveau op OFFF ligt extreem hoog. Logisch ook als je de beste creatieven van over heel de wereld samenbrengt op een plek. Maar wat mij vooral opviel, is dat het vaak om multitalenten gaat. Mensen die niet alleen goed zijn in hun werk, maar ook nog eens goede schilders of muzikanten zijn. 

Voor zijn presentatie ging hij op zoek naar een lokaal bandje in Barcelona. Even de draad kwijt? Een dood moment? Muzikaal intermezzo en hup, weer verder. Ik heb er voortdurend met een glimlach op mijn gezicht gezeten. En is dat niet wat we in the end allemaal willen? Leuke dingen doen, leuke dingen maken? Ook onze klanten worden daar gelukkig van. B2B of niet.

Timothy Goodman op OFFF

Technisch sterk versus verhalend sterk

Zij gebruiken technologie niet om ‘mee te zijn.’ Zij gebruiken technologie om een verhaal te vertellen. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben van hoe snel alles evolueert of van nieuwe technieken. De basis blijft hetzelfde, we krijgen alleen meer tools om ons werk zo excellent mogelijk uit te voeren.

Joachim Wasteels – Art Director Digital Arts: gewoon je eigen ding blijven doen

Een bezoek aan OFFF is altijd geweldig, het is echt een visueel feest voor creatievelingen. Enerzijds kan ik het creatieve proces van mijn favoriete artiesten van dichtbij ervaren, anderzijds kan ik nieuwe talenten ontdekken: een onmiskenbaar genoegen.

Niet zomaar spiegelen, wel laten inspireren

Als je veel artistieke profielen volgt op Instagram, maakt je dat weleens onzeker. Je ziet fantastisch werk, maar tegelijk word je je bewust van het hoge niveau van content op het platform, wat je soms ontmoedigt om zelf te creëren, uit angst om niet op te vallen.

Maar dat is net het fijne aan OFFF, dat je eens over de haag kan kijken. Plots kom je terecht op onbekende terreinen die zowel verrassend als leerzaam zijn. Al die verschillende artiesten geven een extra push om nieuwe dingen te proberen waarin je kan groeien. En het leert me vooral om niet te voldoen aan verwachtingen op Instagram, maar gewoon mijn eigen ding te blijven doen.

De persoon achter het werk

work of Vincent Schwenk
Copywright Vincent Schwenk

De sessie op OFFF was een bevestiging van zijn talent. Maar wat nog fijner was, was de persoon achter het talent te ontmoeten. Hij bleek een heel aangename, ‘humble’ man te zijn. Wat me zijn werk misschien nog meer deed waarderen.

Voor mij is OFFF de ideale mix van zowel digitale als ambachtelijke elementen. Een top-omgeving met leuke activiteiten en voor elk wat wils. Zeker de moeite!

Christophe Claessens – Digital Artist: kom eens los van wat je kent

Voor mij was het de eerste keer OFFF. Hoewel er aandacht was voor nieuwe technieken, lag de focus vooral op inspiratie en het krijgen van nieuwe ideeën. En dat is zeker gelukt.

Uitproberen gaat mee

Wanneer ik mijn Behance-pagina open, krijg ik steeds hetzelfde soort artiesten te zien. Maar op OFFF leer je al die verschillende artiesten ontdekken. Vaak bots je er gewoon op. Het nodigt uit om creatieve grenzen te verleggen en af te stappen van wat je al kan en kent.

OFFF Festival

Deel uw ontdekking