OFFF Barcelona staat al 24 edities lang bekend als dé hoogmis voor creatieve zielen. Ook dit jaar verzamelden zich in de zonnige cultuurstad heel wat creatievelingen. Wat sprong eruit voor onze collega’s? Welke inspiratie en inzichten nemen ze mee terug?
Aan het woord BBC-collega’s Dave, Ward, Joachim en Christophe.
Dave Lesy – Creative Lead: het belang van fierheid
Dit was mijn vierde keer op het OFFF Festival. Ook dit jaar waren artiesten uit elke creatieve tak goed vertegenwoordigd. Met dit jaar veel focus op branding, wat ik zelf wel interessant vond.
De presentatie, even belangrijk als het werk zelf
Branding agency Mucho bijvoorbeeld blies me omver. De kwaliteit van de presentatie was net zo indrukwekkend als het werk zelf. Er zat zoveel beweging en consistentie in. Je zag dat er evenveel tijd werd besteed aan de presentatie als aan het werk zelf. Dit toont een heel ander niveau van overtuiging en trots. Je móet je werk gewoon alle eer aandoen.
En ook de presentatie van ManvsMachine was een hoogtepunt. Hun CEO presenteerde met zoveel humor en enthousiasme. Meer nog, de trots en dankbaarheid die hij uitte voor zijn hele team – dat voltallig aanwezig was – was echt hartverwarmend. Het herinnerde me aan het potentieel dat we allemaal in ons hebben en motiveerde me om niet te settelen, maar verder te kijken. Het gaat om die passie en geloof in je werk.
Ook geniale artiesten worden nog genialer met AI
Er werd niet gepraat over AI als bedreiging, wél als hulpmiddel. Artiesten zoals Vincent Schwenk gebruiken AI om hun eigen werk te imiteren. Ze leren eruit en nemen hun bevindingen mee in hun volgende werk. Het was inspirerend om te zien hoe super getalenteerde artiesten hun werk nog kunnen verbeteren met AI. Zo ook Stefan Sagmeister: hij toonde aan hoe hij deze technologie omarmt en er creatief mee omgaat, iets wat we bij BBC ook doen.
Ten slotte kwam er voor mij ook nog eens uit hoe belangrijk het is om met verschillende unieke talenten samen te werken. Ze kunnen van enorme (meer)waarde zijn en je projecten naar een hoger niveau tillen.
Ward Germeau – Creative Lead: de basis blijft hetzelfde
Het is altijd een goed jaar als ik terug naar OFFF kan afzakken. En niet alleen door het indrukwekkende werk dat ik er te zien krijg. Ik vind het ook bemoedigend om te zien hoe collega’s die op het allerhoogste niveau spelen regelmatig tegen dezelfde muur aanlopen.
Creativiteit is meer dan vernieuwend uit de hoek komen
Het niveau op OFFF ligt extreem hoog. Logisch ook als je de beste creatieven van over heel de wereld samenbrengt op een plek. Maar wat mij vooral opviel, is dat het vaak om multitalenten gaat. Mensen die niet alleen goed zijn in hun werk, maar ook nog eens goede schilders of muzikanten zijn.
Op dat vlak heeft Timothy Goodman mij echt verrast. Niet per se omdat hij vernieuwend is in zijn werk – hij blijft trouw aan zijn eigen stijl – maar de manier waarop hij het presenteert is gewoonweg subliem.
Voor zijn presentatie ging hij op zoek naar een lokaal bandje in Barcelona. Even de draad kwijt? Een dood moment? Muzikaal intermezzo en hup, weer verder. Ik heb er voortdurend met een glimlach op mijn gezicht gezeten. En is dat niet wat we in the end allemaal willen? Leuke dingen doen, leuke dingen maken? Ook onze klanten worden daar gelukkig van. B2B of niet.
Technisch sterk versus verhalend sterk
Als het op werk zelf aankomt, springt Mucho er met kop en schouders bovenuit voor mij. Het is heel nice om te zien hoe ouwe rotten in het vak perfect de blend kunnen maken tussen pure vakkennis en nieuwe technieken. En daar zie je het verschil tussen gewoon iets technisch sterk maken, of iets dat ook echt het bredere verhaal omvat, creatief slim in elkaar zit.
Zij gebruiken technologie niet om ‘mee te zijn.’ Zij gebruiken technologie om een verhaal te vertellen. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben van hoe snel alles evolueert of van nieuwe technieken. De basis blijft hetzelfde, we krijgen alleen meer tools om ons werk zo excellent mogelijk uit te voeren.
Joachim Wasteels – Art Director Digital Arts: gewoon je eigen ding blijven doen
Een bezoek aan OFFF is altijd geweldig, het is echt een visueel feest voor creatievelingen. Enerzijds kan ik het creatieve proces van mijn favoriete artiesten van dichtbij ervaren, anderzijds kan ik nieuwe talenten ontdekken: een onmiskenbaar genoegen.
Niet zomaar spiegelen, wel laten inspireren
Als je veel artistieke profielen volgt op Instagram, maakt je dat weleens onzeker. Je ziet fantastisch werk, maar tegelijk word je je bewust van het hoge niveau van content op het platform, wat je soms ontmoedigt om zelf te creëren, uit angst om niet op te vallen.
Maar dat is net het fijne aan OFFF, dat je eens over de haag kan kijken. Plots kom je terecht op onbekende terreinen die zowel verrassend als leerzaam zijn. Al die verschillende artiesten geven een extra push om nieuwe dingen te proberen waarin je kan groeien. En het leert me vooral om niet te voldoen aan verwachtingen op Instagram, maar gewoon mijn eigen ding te blijven doen.
De persoon achter het werk
Op OFFF leer je heel wat artiesten kennen. Toevallig. Maar natuurlijk ontmoet je ook je helden. Zoals Vincent Schwenk, wiens werk ik al langer bewonder en zelfs heb laten tatoeëren (een plaktattoo weliswaar).
Zijn gebruik van materialen en animaties is spectaculair. Zo haalt hij zelf heel wat inspiratie uit dagelijkse voorwerpen zoals pakweg een vuilniszak of uit een doos rommel en kabels, die we allemaal zelf thuis hebben liggen. Hij laat zien hoe genialiteit in de simpelste dingen te vinden is. Je hebt geen grootse ideeën of originele concepten nodig. Zoek gewoon iets wat je inspiratie aanwakkert en ga ermee aan de slag.
De sessie op OFFF was een bevestiging van zijn talent. Maar wat nog fijner was, was de persoon achter het talent te ontmoeten. Hij bleek een heel aangename, ‘humble’ man te zijn. Wat me zijn werk misschien nog meer deed waarderen.
Voor mij is OFFF de ideale mix van zowel digitale als ambachtelijke elementen. Een top-omgeving met leuke activiteiten en voor elk wat wils. Zeker de moeite!
Christophe Claessens – Digital Artist: kom eens los van wat je kent
Voor mij was het de eerste keer OFFF. Hoewel er aandacht was voor nieuwe technieken, lag de focus vooral op inspiratie en het krijgen van nieuwe ideeën. En dat is zeker gelukt.
Uitproberen gaat mee
Talia Cotton, die designt met code, maakte een grote indruk op me. Ze is zo één van die sprekers waar je geen verwachtingen bij hebt, maar je wel van je sokken blaast. Haar aanpak is heel niche, maar haar abstracte creaties waren heel inspirerend. Het moedigt me aan om zelf af te wijken van traditionele software en nieuwe methoden uit te proberen.
Wanneer ik mijn Behance-pagina open, krijg ik steeds hetzelfde soort artiesten te zien. Maar op OFFF leer je al die verschillende artiesten ontdekken. Vaak bots je er gewoon op. Het nodigt uit om creatieve grenzen te verleggen en af te stappen van wat je al kan en kent.