Wat u kan leren van het perfecte zwembadliftje

Een succesproduct steunt op meer dan één goed idee. En ja, ook marketing speelt een rol. Ontdek de geheimen van product design agency Pars Pro Toto.

De taak van een marketeer kan u eenvoudig verwoorden: vind een publiek voor een product. Maar wat als u een product moet vinden voor een publiek? De clevere kerels van product design agency Pars Pro Toto vertellen hun geheimen.

Wij marketers hebben het makkelijk. Nu ja, alles is relatief, maar wij hebben tenminste de luxe om te starten vanuit een tastbaar product of dienst om onze communicatie vorm te geven. In product design gaat het anders: daar start u vanuit een idee dat u stapsgewijs omvormt tot – hopelijk – een succesproduct.

Noem de mensen van Pars Pro Toto gerust meesters in dat vak. Het Gentse design agency sleepte de voorbije 10 jaar 8 Red Dot Awards in de wacht (samen met nog een rist andere prijzen die enkel de ingewijden kennen).

Met teams van innovation consultants en product designers gaan zij op zoek naar de wat en de hoe van een nieuw product. En dat doen ze voor sectoren als babyspullen, huisdiertoebehoren, reiskoffers én de industrie.

Maar wat kunt u als marketeer of marketing-minnend persoon leren van deze boeiende tak? Heel veel, zo blijkt.

Het belang van empathie

Design thinking staat centraal in product design. Het is een innovatiemethode waarbij u zich helemaal moet inleven in uw doelgroep, om zo de problemen te achterhalen waarmee zij in hun dagelijks leven (of job) worstelen. Die problemen kan u dan aanpakken door het design van uw product aan te passen, of gewoon een radicaal nieuw product te bedenken.

Pars Pro Toto pakte het stigma rond spraakgebrek aan door hun spraakcomputer een blits design te geven.

Goede kennis van uw doelgroep is dus essentieel, maar dat gaat verder dan een simpele enquête of persona-formulier (sorry, Bill the Buyer). Goede designers dompelen zich helemaal onder in de wereld van hun publiek. Letterlijk. Wilt u een zwembadliftje verbeteren? Dan springt u eerst 100 keer zelf het water in om bekend te raken met de ervaring.

Wilt u als marketer dus extra inzichten in uw publiek? Of wilt u weten hoe u die ene nieuwe feature nu aan de man moet brengen? Ga dan eens te rade bij uw design team, of product managers. Zij zullen vaak kunnen vertellen waarom die ene feature er is, en welk wezenlijk probleem die voor uw doelgroep verhelpt.

Elk product start een verhaal

We hoorden het ze graag zeggen: ieder product heeft een smoel nodig. Of het nu gaat om een reiskoffer die tegelijk dienstdoet als buggy of een huizengrote industriële compressor: met een eigen uitstraling springt u eruit, en maakt u onmiddellijk een emotionele connectie met uw publiek.

Bij Pars Pro Toto denken ze daarom ook goed na over het product brand. Wat moet dit product betekenen? Voor wie? Hoe voelt u dat in de vormgeving, in het logo, de verpakking en alle communicatie errond?

Zo wordt elk nieuw product de start van een nieuw verhaal. Een verhaal – of merk – dat tot leven moet komen in boodschap, beeld en ervaring. Een verhaal dat mee het succes van uw product bepaalt, en dat u dus moet blijven vertellen. Alleen, of met uw agency – natuurlijk.

De ene innovatie is de andere niet

Eén van de belangrijkste redenen om te innoveren is natuurlijk het voordeel dat het u oplevert ten opzichte van uw concurrenten. Maar niet alle innovaties geven u even veel voorsprong. Kleine aanpassingen in het design of distributiemodel kunnen gemakkelijk gekopieerd worden, zelfs wanneer u uw innovaties driftig patenteert.

Voor een echt duurzaam voordeel, moet u op zoek gaan naar een productsysteem: een combinatie van verschillende innovaties die samen veel minder eenvoudig te kopiëren zijn. Kijk daarom niet enkel naar de prestaties van uw product, maar ook naar de bijhorende service, distributiekanalen, het business model en het brand.

Een succesproduct lanceren?

Natuurlijk zit u niet altijd mee aan tafel om die innovaties te bepalen, maar u moet ze wel effectief kunnen communiceren. Het klinkt vanzelfsprekend, maar een diep inzicht in álles wat uw product of oplossing speciaal maakt is dus essentieel.

Hebt u een echte parel in uw portfolio en wilt u zeker zijn dat de wereld het weet? Geef ons een seintje.

Deel uw ontdekking