Wat ideeën over ideeën

Ideeën afschieten doet pijn. En dat niet alleen, het berooft u ook van potentiële pareltjes. Laten we het eens hebben over ideeën en hoe we ze kunnen koesteren.

Onlangs zat ik te denken … Ik weet het. Slecht idee! Er zijn maar een paar goede dingen voortgekomen uit denken. Als het aan mij lag, gooide ik die ene vis terug in het water, zodat hij er niet was komen uitgewandeld om wat te denken. Helaas, zo geschiedde en nu zijn we allemaal gedoemd om de rest van ons leven Marvel-films te kijken.

En tussen die films door begon ik dus te denken. Waarover?

Afwijzing. Neen, niet de afwijzing van mijn leraars in het middelbaar of van mijn eerste crush of van die schattige barista in het station die niet lacht met mijn grappen. De afwijzing waaraan ik dacht, is die uit mijn eigen brein. Het afwijzen of beter gezegd  – afschieten van mijn eigen ideeën. Want dat doe ik nu eens de hele tijd. Soms maar enkele seconden nadat ik ze bedacht heb. Verbannen naar de prullenmand. Samen met tal van andere slachtoffers.

Maar wat zou er gebeuren als ik ze eens niet afwijs? Als ik ze niet meteen het vagevuur instuur, maar even buiten laat spelen. Of nog beter, me er even bij neerzet en het gesprek met ze aanga. Waar komen jullie vandaan? Hoe zien jullie het? Vertel het me.

Beeld control Z

Dat het niet allemaal winnaars zullen zijn, staat vast. Sommigen zijn voorbestemd voor de prullenmand. En eerlijk, nu we een paar paragrafen later zijn, voel ik me al schuldig om ze terug af te wijzen. Maar het is gewoon de harde waarheid, ze kunnen niet allemaal geweldig zijn. 

Ik weet dat ik niet de enige ben met het ‘afwijzingsprobleem’. Ik zie het elke dag rond mij gebeuren. Getalenteerde creatieven en slimme businessmensen, klaar om hun ideeën bij de minste twijfel de afgrond in te gooien. Herkenbaar? Jammer hé.

Of ik pleit om kritisch denken achterwege te laten en elk vaag idee mee te pakken in uw projecten? Nee, tuurlijk niet. Laten we ons gezond verstand vooral behouden.

Wat ik wél wil meegeven is wat meer zelfvertrouwen. Schiet die eerste ideeën niet meteen af, maar laat ze lekker rijpen. Bekijk ze na een tijdje nog eens grondig en bedenk wat er uit kan komen. Geloof in je buikgevoel, want goede ideeën durven zich soms wel eens te vermommen als heel slechte exemplaren. 


Deel uw ontdekking